Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης του τοκετού και της λοχείας.
Μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, με φυσιολογική ζωή, χρειάζεται από 1800 έως 2100 θερμίδες.
Η αύξηση βάρους μιας γυναίκας, που έχει φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, είναι 9 έως 12 κιλά.
Είναι καλό να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας πολύωρες νηστείες.
Κρέας (προτιμάμε τα λευκά κρέατα) πάντα πολύ καλά ψημένα γιατί εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης του εμβρύου.
Γάλα, τυριά, γιαούρτια με λίγα λιπαρά ως πλούσια πηγή ασβεστίου.
Καταναλώνουμε όλα τα φρούτα, καλύτερα τα φρέσκα φρούτα εποχής που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Προτιμάμε το νερό κυρίως εκτός γευμάτων γιατί μειώνει την πέψη η κατανάλωση του κατά το γεύμα. Το καλοκαίρι πρέπει να αυξάνουμε αυτή την ποσότητα λόγω αυξημένης απώλειας από τον ιδρώτα και την αναπνοή. Αποφεύγουμε αεριούχα αναψυκτικά.
Αποφεύγουμε τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και την υπερβολική του χρήση.
Αποφεύγουμε τον καφέ, τσάι, αφού επίσης μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Αποφεύγουμε σαλάμια, άψητα κρέατα, παστά ,καπνιστά ,μύδια, κυνήγι (κίνδυνος για μόλυνση του εμβρύου).
Μαγειρεύουμε το κρέας πολύ καλά, πλένουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σχολαστικά για να αποφύγουμε μόλυνση από τοξόπλασμα.
Καταναλώνουμε μόνο παστεριωμένο γάλα και αβγά που έχουν ψηθεί καλά για να αποφύγουμε μόλυνση από σαλμονέλα.
Η λήψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική.
Πίνουμε γάλα και εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, άλλες πηγές ασβεστίου είναι το κρέας, τα αβγά, τα ψάρια.